“Den Dag Jeg Glemmer” af Adam Silvera

Den Dag Jeg Glemmer (org: More Happy Than Not) af Adam Silvera, oversætter: Betty Frank Simonsen, org. udgivet: 2015, 319 sider, Anmeldereksemplar fra Gyldendal, English Review.

dsc_0419-1

dsc_0424-1

Jeg var virkelig, virkelig klar til at den her bog ville knuse mit hjerte. Og det gjorde den også, men ikke helt så meget eller på den måde, jeg troede den ville.

Den handler om Aaron, der bærer på en sorg efter farens selvmord – et selvmord, der ledte til at Aaron selv forsøgte at tage sit eget liv. Nu begynder livet dog at se en smule lysere ud, for selvom hans familie alle bor i en lejlighed med ét soveværelse, selvom de ingen penge har, selvom alle hans venner er på vej ud i kriminalitet, så er livet måske ikke så skidt. Aaron har sin kæreste Genevieve, en ny ven i tilflytteren Thomas og muligheden for en bedre fremtid; det er nok.

Alt ændrer sig dog da Genevieve rejser væk på et kunst-retreat i tre uger, og Aaron er efterladt med sin nye ven Thomas. Deres venskab var tæt helt fra starten, som om de i hinanden endelig havde fundet, den person, de begge gik og ventede på. De falder ind i en helt naturlig rytme, hvor de deler deres liv, håb og drømme.

Og snart indser Aaron at det, han føler for Thomas, er meget mere end bare venskab. Men føler Thomas det samme? Og hvad med Genevieve? Og vigtigst af alt: hvordan reagerer verden på nyheden om Aarons seksualitet?

Det er en roman, der handler i meget høj grad om identitet. Gemt i historien er nemlig Leteo instituttet, der giver muligheden for at få fjernet minder. I vil nok genkende ideen fra Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Har man været igennem noget traumatisk, så kan man hos Leteo – for en pris – få fjernet sine minder, og leve sit liv fri for det traume og de efterfølger, det har haft.

For Aaron er det den perfekte vej ud. Han kan glemme sin fars selvmord, glemme sit eget selvmordsforsøg, glemme hans families skuffelse over at han gav op, og måske kan han glemme, at han er til fyre.

Det er ekstremt tragisk, og mere end noget andet, så var det, det, der rørte mig. At Aaron, og mange unge som ham (inklusiv mig selv og min biseksualitet), skal leve med en seksualitet som verden fordømmer, hader og ødelægger dem for. Muligheden for at kunne “passe ind”, at være hetero og derfor “ligesom de andre”, må være tiltrækkende for mange. At elske det samme køn er ikke blot et spørgsmål om at leve med verdens fordomme, da disse fordomme kan reelt sætte deres liv på spil. Det er så fucking uretfærdigt. Tænk, at skulle være bange for at elske? At forelske sig? At holde sin kæreste i hånden? At gøre alle de tåbelige ting, man gør, når man er ung og forelsket, blot fordi man elsker en af samme køn? Tænk, at skulle frygte det? Selvfølgelig giver den frygt mange et ønske om at kunne være “normal”.

Men er det at glemme en løsning? Giver det mening at glemme at det traumatiske, der er hændt os? Gør det os til en bedre version af os selv – eller blot en lettere version? En version, der har mindre at bære på, der er lettere at leve med.

Det er en stærk tematik, og sætter mange af de problematikker lgbt unge (og voksne) kæmper med. Leteo instituttet gør muligheden for at kunne “korrigere” sin personlighed helt reel. Det er vildt interessant at tage fat på.

Jeg blev rørt dybt af romanen. Ikke så meget af slutningen, som jeg troede, men af uretfærdigheden i det hele. En uretfærdighed, der desværre er alt for reel. Derudover så er det en roman, der virkelig godt fanger det at være ung, at være forvirret over hvem man er, og hvor man er på vej hen. Og hvordan man forholder sig til dem, der elsker en; familie, venner, kæreste.

Det var en slags YA blanding af Eternal Sunshine of the Spotless Mind og Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe (forholdet mellem Thomas og Aaron mindede mig en del om Ari og Dante) med et par triste, hjerteknusende twists.

Jeg synes absolut den bør læses.

dsc_0427-1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s