“The Coldest Girl in Coldtown” af Holly Black

The Coldest Girl in Coldtown af Holly Black, udgivet: 2013, 419 sider, Brown Books, English review.

dsc_0509-1

dsc_0511-1

Den her bog er, ufatteligt nok, en ret original vampyrhistorie. Den har sine problemer, men jeg nød den virkelig meget. Holly Black skriver på en måde, der gør det let at leve sin ind i de karakterer og den verden hun præsenterer. Og så elsker jeg ideen om Coldtowns.

Forestil dig at vampyrer var virkelige og var blevet isolerede i Coldtowns. Hertil valfarter fanatikere, weirdos og dem, der håber en vampyr vil give dem evigt liv. Mennesker og vampyrer lever sammen i disse byer, og skaber sit eget blodige øko-system. Det er en verden, hvor der findes vampyrjæger reality-shows, hvor der bliver livestreamet fra vampyrfester i Coldtowns. Det er en verden, hvor vampyrer romantiseres, på trods af at de er dræbere. Bliver man bidt så inficeres man og er snart ude af stand til at kontrollere sin blodtørst.

Det er en genial idé, og (desværre nok) et solidt bud på, hvordan verden faktisk ville se ud, hvis vampyrer viste sig at eksistere og var pæne, charmerende og glamourøse, præcis som vi forestiller os de er.

Det er en roman, der spiller på den her glamourøse overflade, der præsenteres gennem medierne, og den skyggeside, som vi alle sammen ved hører med – men foretrækker ikke at tænke på. De er trods alt vampyrer, væsener der lever af blod, af død og af ødelæggelse. De er udødelige skabninger, der ganske vist ligner, taler og klæder sig som mennesker, men som kan vende sig mod dig på et øjeblik.

Det ved Tana bedre end de fleste. Da bogen starter vågner hun op med tømmermænd til en massakre. Alle andre til festen er myrdet af vampyrer, og snart er hun på flugt med sin nu inficeret eks-kæreste Aidan og den mystiske, men potentielt gode vampyr, Gavriel. Tana ved ikke om hun er inficeret, men hun sætter kursen med de andre mod den nærmeste Coldtown. Så snart hun bevæger sig inden for murene, går det op for hende, hun er blevet en del af et plot, der stikkere dybere og er mere dødbringende end hun kan forestille sig.

For I know that Death is a guest divine, 
Who shall drink my blood as I drink
this wine.
~ William Winter

Det er en spændende bog, der foregår i et meget originalt setting, og som tager hele vampyr-tropen og giver den et mere end tiltrængt friskt pust. Den manglede desværre en smule world-building, jeg følte at hele konceptet omkring Coldtowns behøvede mere uddybelse end det fik. Jeg køber f.eks. heller ikke at USA’s regering ville tillade at man blot lod børn komme ind i disse Coldtowns, uden så meget som at tjekke dem for infektion først. Det går imod alle menneskerettigheder, og selvom det også handler om økonomi, så tror jeg man ville insistere alligevel. Det bliver heller aldrig adresseret, at der må være en masse mennesker på den anden side af crazy-spektrummet. Folk som mener vampyrer er dæmoner og skal udryddes. Det var indimellem som om, der var lidt huller i den verden Holly Black satte op, hvilket gjorde min læseoplevelse mindre flydende end den ellers ville have været.

Der var også et par plot-ting, der ikke gav mening. Hvorfor ville Tana tage ind i en Coldtown, før hun overhovedet er sikker på, hun er inficeret? Og hvorfor forlader hun bare et dusin lig, hendes døde venner, bag sig og ringer ikke engang til sin far og søster og forklarer situationen?

Det føltes som om Black gerne ville bruge Tanas baggrundshistorie med hendes mor til at forklare hendes ret ofte meget selviske og destruktive adfærd. Det faldt bare aldrig helt på plads. Så i sidste ende virkede det ikke på mig som om Tana havde nogen reel motivation for at tage ind i en Coldtown med Gavriel og Aidan, udover at det tjente plottet, og det føltes lidt svagt.

Og så håber jeg hun dropper så åbenlys og urealistisk en kærlighedshistorie i sine andre bøger. Det romantiske plot var nok bogens største fejl. Det var bare fjollet og forhastet. Det er okay at lade tingene stå i det uvisse indimellem – hvilket bogen gør med en hel masse andet, så det skulle den nok også have gjort her.

Jeg er dog stadig meget interesseret i Holly Blacks forfatterskab og vil absolut forsøge mig med andre af hendes historier. Hun udviser nok kreativitet, talent og tænker tilpas uden for boksen til at jeg meget gerne vil se, hvad hun ellers har fundet på. Og så var inklusionen af en biseksuel og en trans karakter virkelig vidunderligt. Den slags håber jeg, hun har mere af.

dsc_0454-1

Advertisements

5 thoughts on ““The Coldest Girl in Coldtown” af Holly Black

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s