“Hvis jeg var din pige” af Meredith Russo

Hvis jeg var din pige (originalt: If I was your girl) af Meredith Russo, oversætter: Lotte Kirkeby Hansen, udgivet: 2016, 304 sider, Anmeldereksemplar fra Lindhardt & Ringhof, English review.

dsc_0334-1

dsc_0553-1

Jeg er en cis-kvinde, altså ved jeg intet om at være transkønnet eller hvad, det måtte indebære af erfaringer og følelser. Det er dette perspektiv, jeg skriver ud fra. Har jeg skrevet noget forkert eller sårende, så ret mig endelig. 

Det her er en af de bøger, som man kan anbefale alle. Fordi den rører så dybt, fordi den udvider ens forståelse så meget, og fordi det reelt bare er en virkelig god bog.

Den handler om Amanda, der er transkønnet og engang blev kaldt Andrew. Efter et specielt brutalt, hadefuldt overfald, beslutter Amanda og hendes mor at hun skal flytte hjem til sin fremmedgjorte far, som hun ikke rigtig har talt med i 6 år.

Amanda har aldrig rigtig kendt andet end ensomhed og had, så da hun ankommer til Lambertville, har hun svært ved at tro på, at hun kan passe ind. Selvom disse nye mennesker aldrig har kendt hende som andet end Amanda – og Amanda gør sit bedste for at holde det sådan – hvad ville de så gøre, hvis de fandt ud af sandheden?

På trods af sine bedste forsøg på at holde lav profil, så får Amanda ret hurtigt venner – virkelig gode venner. Og Grant. Grant, der giver hende sommerfugle i maven og et lille bitte spinkelt håb om at måske, bare måske, så er der en fremtid for hende, der ikke er hverken ensom eller trist. Men fyldt med kærlighed og glæde.

Det er en roman om identitet – om at stole på at andre kan acceptere den man er, men også om at stå ved den man er, selv når verden vender sig mod en. Mere end det så handler den om kærlighed. Om at turde tro på, at man er værdifuld nok til at blive elsket, og om at tillade sig selv, efter så megen modgang, at knytte sig til andre, at tro på deres venskab, at tro på de vil en det bedste.

Det var det, der var allermest rørende. For det her er ikke en roman om at finde romantisk kærlighed, men om at tro på, at man er alle former for kærlighed værd. Og det er man. Ligemeget hvem man er eller har været, så har man altid fortjent kærlighed. Specielt er det en vigtig bog, fordi Russo skriver ud fra egne erfaringer. Selvom hendes og Amandas oplevelser har været markant anderledes, så er der et vigtigt godt indblik i, hvad det vil sige at være transkønnet og hvilke følelser, problematikker og erfaringer, det bærer med sig. På godt og ondt.

Den del af bogen, der rørte mig mest, havde faktisk intet med Grant at gøre. Det var i stedet alle interaktionerne mellem Amanda og hendes far, og Amanda og hendes nye veninder. Måske er det tanken om, at kærester kan man altid finde, mens familie og venskaber holder “evigt”. I hvert fald ramte det mig lige i hjertet. Specielt den sidste scenen med Amanda og hendes far. Det er disse personers åbne arme, der giver Amanda modet til at åbne sit hjerte, og stole på fremtiden. Og det er en smuk fortælling.

En virkelig, virkelig god bog, som jeg er glad for, så hurtigt er blevet oversat til dansk. Forhåbentlig når den ud til unge, der kunne have gavn af historier som denne – og ellers bare til alle, der er glade for YA; læs den her bog.

dsc_0595-1

dsc_0573-1

Advertisements

2 thoughts on ““Hvis jeg var din pige” af Meredith Russo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s