“Everything Leads To You” af Nina Lacour

Everything Leads To You af Nina Lacour, udgivet: 2015, 307 sider, Penguin Random House, English review.

dsc_0644-1

When you love someone, you are sure. You don’t need time to decide. You don’t say stop and start over and over, like you’re playing some kind of sport. You know the immensity of what you have and you protect it.

Den her roman gjorde mig først og fremmest bare glad. Den er så fin og håbefuld, og fuld af hverdagens skønhed. Omend en smule urealistisk, men det var måske faktisk én af de ting, jeg så godt kunne lide. Det er en pastel-farvet drøm om kærlighed og hverdagens små glæder.

Hovedpersonen Emi er lige blevet færdig med high school, og har lånt sin brors lejlighed over sommeren på én betingelse: der skal ske noget episk i den. Så da Emi får tilbudt drømmejobbet som set designer for en indie film, så siger hun straks ja. Samtidigt har hun i en gammel Hollywood stjernes hjem fundet et brev, der leder hende til filmstjernens barnebarn, Ava.

Og pludselig er det at lave en film måske ikke det mest fantastiske, der kommer til at ske den sommer.

Måske er det Ava.

Det er en virkelig fin, hjertevarm roman, der formår at blande lidt mere alvorlige emner, som at være lesbisk og have en familie, der ikke kan accepterer det, om ikke at kende sin egen fortid, og om at være ung og forvirret over, hvad der skal blive af en – hvor man ender og med hvem. Når man er 18 virker det som om hele livet er foran en, og samtidigt som om man burde have regnet det hele ud allerede.

Det er en roman, jeg mest kan tænke på i billeder. Måske er det fordi Emi er set designer, og hendes sets bliver beskrevet i ret fine detaljer. Resten af bogen består også af fantastiske øjebliksbeskrivelser. Af Ava i sin oplysende skønhed, og af det filmiske potentiale, som hele romanen rummer. Man kan mærke at det, at de arbejder på en film, har præget den måde romanen er skrevet på. Det er både en total romantiseret og idealiseret historie, men samtidigt så forstår den også godt, at det er det, den er. Og så blander den ret konkrete, triste og meget realistiske ting, der i sidste ende fik det til at føles, som en meget ægte, ærlig fortælling. Den vil gerne vise os, at virkeligheden altid trumfer fiktionen – ligemeget hvor skinnende ren og smuk den sidstenævnte er.

Den er ikke ude på at give et hyperrealistisk billede af ung kærlighed. Den giver os halvt drøm, halvt virkelighed, i sarte farver og behagelige stemningsbilleder, der indimellem drejer hen på livets mere hårde sider. Den fortæller os, at når livet virkelig er godt, så er det bedre end alt, hvad fiktionen byder os.

Den kunne meget let gå hen og blive klichéfyldt – på trods af, at det er to kvinder, der forelsker sig – men der er nok interessante, unikke detaljer til at romanen føles som helt sin egen. Jeg elskede f.eks. Emis forældre, og jeg elskede historien i den film, Emi, Ava og Charlotte arbejder på, jeg elskede Clyde, og jeg var vild med Emis og Charlottes forhold. Nina Lacour skaber med meget sikker hånd et univers, der på ingen måde er et billede af virkeligheden, men som samtidigt føles som om, det kunne være det. Og det er magien.

En virkelig dejlig historie, der lidt havde en Anna og det Franske Kys vibe. Det er samme slags totalt urealistiske, men samtidigt ufatteligt forførende univers, som man ikke kan lade være med at falde hovedkulds ind i.

dsc_0650-1

Advertisements

One thought on ““Everything Leads To You” af Nina Lacour

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s