“If This Isn’t Nice, What Is? Advice to the young” af Kurt Vonnegut

If this isn’t nice, what is? Advice to the young af Kurt Vonnegut, 2013, 116 sider, Rosetta Books, English Review. Illustrationerne er Vonneguts.

vonnegut_ifthisisntnice1

Jeg har elsket Kurt Vonneguts forfatterskab siden jeg læste Mother Night første gang (en roman, der er ligeså relevant nu, som den altid har været, måske endda mere).

Det er svært for mig at forklare hvorfor. Det handler om den følelse, som Vonnegut giver mig med sine værker. Den følelse tror jeg ikke, der er et ord for. Det er en følelse af, at her er en mand, som forstod noget helt essentielt om livet. Han forstod at vi som mennesker er fejlbarlige, at vi er forfærdelige, rædsomme og umulige, men også at vi er i stand til helt ekstreme mængder af godhed, tilgivelse, nåde og venlighed. At selvom vi fucker op – og det gør vi, ustandseligt hele tiden, og det vil vi aldrig stoppe med, men selvom vi fucker op og begår fejl, så er der stadig håb.

Det handler om, hvad du vælger at gøre i sekundet, minuttet, timen eller dagen efter. Hvem man er, og hvem man ønsker at blive til, er konstant i bevægelse. Du vil altid have et valg, så det handler om at vælge rigtigt, vælge med empati, kærlighed og forståelse. Kurt Vonnegut forstod, at det gør vi ikke altid, men at vi alligevel igen og igen vil få muligheden.

Han forstod at vores fortid farver vores nutid og fremtid, og at alle mennesker, altid, vil have muligheden for at vende op og ned på den balance, der eksisterer i verden. På godt og ondt.

Han forstod, at det handler om at se på livet, og når de gode øjeblike dukker op, så sige “If this isn’t nice, what is?”. Blot for at huske sig selv på, at vi er her, at vi er i live.

Her er et par citater fra bogen, der er en samling af taler, han har holdt. Vonnegut vil altid sige det meget bedre end jeg kan:

  • Being merciful, it seems to me, is the only good idea we have had so far. Perhaps we will get another good idea by and by—and then we will have two good ideas.
  • Don’t give up on books. They feel so good—their friendly heft. The sweet reluctance of their pages when you turn them with your sensitive fingertips. A large part of our brains is devoted to deciding whether what our hands are touching is good or bad for us. Any brain worth a nickel knows books are good for us.
  • If what Jesus said was good, and so much of it was absolutely beautiful, what does it matter if he was God or not?
  • I told her that what made life almost worth living for me was the saints I met. These were people who behaved compassionately and capably, no matter what, and they could be anywhere.
  • Your government does not exist and should not exist in order to keep you or anybody else, no matter what color, no matter what race, no matter what religion, from getting your damn fool feelings hurt.
  • A purpose of human life, no matter who is controlling it, is to love whoever is around to be loved.

ugzuhfj

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s