“The Girl With All The Gifts” af M. R. Carey

The Girl With All The Gifts af M. R. Carey, udgivet: 2014, 460 sider, Orbit, English review.

dsc_1006-1

dsc_1014-1

Jeg har hørt, at det her er en roman, man bør læse uden at vide noget om den inden. Det ved jeg ikke, om jeg er enig i. De fleste har sandsynligvis gættet, hvad det drejer sig om, før de første par sider er læst. For det er en historie, vi har set utallige gange efterhånden, men som alligevel her gives et forholdsvist originalt spin.

(Hvis man gerne vil læse den, uden at vide noget overhovedet, så er det nu man skal stoppe med at læse)

Apokalypsen er kommet og verden er død. Eller så godt som. Levende død, måske. Ja, der er tale om zombier. Og Melanie er en af dem. Hver dag vågner hun op, bliver taget ud af sin celle, i “skole” og tilbage i sin celle. Men Melanie er blot et barn, og hun er født en zombie – eller er hun? For Melanie og de andre børn, der går i skole med hende, er alle sammen intelligente, de virker næsten som mennesker.

Det er en roman, der er centreret om fem karakterer: Sergeant Parks, Miss Helen Justineau, Doktor Caroline Caldwell, soldat Kieran Gallagher, og Melanie. Disse fem personer ender, meget mod deres vilje, med at skulle rejse sammen mod den nærmeste by, i en verden overtaget af væsener, der vil spise dem levende. Og med en af disse væsener gående lige ved siden af dem; Melanie.

Det er en interessant idé, for med så få karakterer kan man virkelig gå i dybden med deres forskellige meninger om den situation og den verden de er i, samt den skæbne, der uden tvivl venter dem et sted i fremtiden. Det er en gruppe af modsætninger, der hver især har valgt deres egen måde at overleve på, en måde at se på en døende verden og accepterer den, enten fordi de ikke har andet valg, fordi de tror, de kan finde en kur eller fordi dehar en gæld, der skal betales.

Og midt i det hele er der Melanie, hvis verden ikke er død, men i stedet lige opstået. Hendes verden, hendes virkelighed og hendes fremtid er, mere end nogen andens, i live.

Det er en spændende roman, der har en smule action, men som i højere grad fokuserer på det psykologiske aspekt (med rette, det er det mere interessante) af, at befinde sig i en verden, der er uigenkendelig, og alligevel prøve at forstå den, og finde sig selv i den.

Den spiller på forholdet mellem de fem forskellige karakterer, og deres livsfilosofier, og det er det, der skaber spændingen, mens de forsøger at overleve fra øjeblik til øjeblik. Desværre ender disse karakterer, måske pånær Miss Justineau og Melanie, med at blive  en smule stereotypiske. Jeg fik ofte fornemmelsen af, at de skulle spille bestemte roller i historien, og ikke helt formåede at bevæge sig udenfor disse roller. Der er dog nogle fantastiske øjeblikke mellem de forskellige karakterer, specielt hen mod slutningen af romanen. Men når jeg tænker tilbage, så føltes de tre af dem oftest lidt for firkantede.

Derudover, så er det en virkelig velskrevet roman, der giver os et super interessant blik på en ellers ret velbevandret historie, og hvis slutning alene er værd at læse den for.

(En “sjov” sidenote: det her er en af de første romaner, jeg har læst, hvor jeg reelt tænkte “den her er skrevet af en mand”. Der var bare nogle beskrivelser af vold og nogle underlige seksuelle/romantiske øjeblikke, som jeg ikke kunne forestille mig en kvinde ville have inkluderet. Eller i hvert fald have skrevet anderledes.)

dsc_1007-1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s