“Their Eyes Were Watching God” af Zora Neale Hurston

Their Eyes Were Watching God af Zora Neale Hurston, originalt udgivet: 1937, 256 sider, Harper Perennial, English review.

dsc_0035-1

Jeg forestiller mig at vi alle, på et eller andet tidspunkt, læser eller hører sætninger, der rammer noget i os, der langt overgår, hvad alle andre normale, almindelige sætninger gør. Jeg forestiller mig forfattere må have et par af disse, og at det er dem, de kæmper med, når de skriver deres egne ord. At de vil overgå, udslette eller ære dem.

Det er muligt det ikke er sandt. Det er også muligt man har ord, man gemmer på, men som man ikke er klar over, man et eller andet sted kæmper med. Hvis jeg en dag bliver forfatter, så er det, de her ord, der vil forfølge mig, tror jeg:

He looked like the love thoughts of women. […] He was a glance from God.

Hvordan Zora Neale Hurston har skrevet dem, skrevet sætninger som disse, og puttet dem i en bog fyldt med sætninger som dem er mig nærmest uforståeligt.

Det er historien om Janie Crawford, der som 40 årig vender tilbage til Eatonville efter hendes sidste mand er død, og en sen aften begynder at fortælle os sin livshistorie. Det er en historie om tre ægteskaber, sorg, død, og kærlighed. Og selvfølgelig om at være sort, og specielt sort kvinde, i et samfund der stadig lever i slaveriets nære skygge.

Det Hurston gør helt fænomenalt er at beskrive både Janies indre og ydre liv, og hvordan hendes jeg første gang vågner op, som et forår i hende, og i løbet af romanen gemmes væk, slåes ned, og vækkes til live igen. For livet handler ikke om sikkerhed, som Janies bedstemor tror, da hun gifter Janie væk som 16årig til en ældre, nogenlunde velhavende mand. Det handler ikke om penge, status eller arv. Men om at give ens sjæl lov til at være mere end blot end skygge i livet. At give den lov til at blomstre.

He drifted off into sleep and Janie looked down on him and felt a self-crushing love. So her soul crawled out of its hiding place.

For Janie sker det gennem kærligheden, selvom den kan være besværlig at finde og endnu mere besværlig at genkende som ægte. Så Janie skal igennem mere end ét ægteskab, før hun finder en mand, der forstår at åbne hende op, i stedet for at lukke hende i.

Det er en nuanceret fortælling om at være sort kvinde, om ægteskab, om ikke at lade sit liv diktere af samfundet, og om at turde åbne sig selv op til andre. Janies live er fyldt med fordomme, mænd, der vil herske over hende, dem, der vil eje hendes krop, og dem, der vil dømme hende for hendes valg. Og dem, der får lov at elske hende.

En bog, der er ligeså relevant i dag, som dengang, men måske af ændre årsager. Gennem Janie rækker Zora Neale Hurston en hånd gennem historien og du kan ikke undgå at mærke den.

All gods who receive homage are cruel. All gods dispense suffering without reason. […] Half gods are worshipped in wine and flowers. Real gods require blood.

dsc_0044-1

Advertisements

2 thoughts on ““Their Eyes Were Watching God” af Zora Neale Hurston

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s