“Song of Solomon” af Toni Morrison

Song of Solomon af Toni Morrison, udgivet: 1977, 337 sider, Vintage, English review.

dsc_0062-1

Did they prove anything scientifically about is before they killed us? No. They killed us first and then tried to get some scientific proof why we should die.

Song of Solomon er historien om Macon Dead, også kaldet Milkman, og hans rejse mod at forstå og samtidigt frigøre sig fra sine forældres fortid. En fortid, der forsøgte at tage hans liv, før han overhovedet forlod sin mor.

Det er en bog om race, vold, historie, kærlighed, familie og smerte. Om at engagere sig i verden, og forstå hvem man er, ved at opsøge dem og der, man kommer fra. Milkman starter ud som en passiv, egoistisk karakter, der blot tager, hvad han kan og ikke giver meget tilbage. En karakter, der ser på verden omkring ham selv med apati og ligegyldighed. Han tror ikke det, der bevæger hans forældre, hans venner og hans elskere, vedrører ham. Langsomt indser han at alle handlinger, selv apatiske handlinger, har konsekvenser for omverdenen – at han på trods af sin ligegyldighed, faktisk gennem dem, har forholdt verden smerte.

Først da han begynder at gå i sine forældres fodspor, først da han begynder at optrevle sine forfædres fortid, begynder han at forstå sin egen plads i verden, sit eget værd og værdien af dem omkring ham.

Song of Solomon arbejder også i cirkler, på en måde starter den, hvor den slutter: med et “leap of faith”, et spring ud i intetheden med håbet om at vinden griber dig. Men disse cirkler handler også om noget andet; om historien. Om hvordan manglende viden om ens egen og verdens historie medfører fordomme og vold, mens en dybere forståelse af historiens gang medfører indsigt. Først når Milkman mærker verden og historien på egen krop forstår han sin egen identitet, og sit folks identitet.

He just wanted to beat a path away from his parents’ past, which was also their present and which was threatening to become his present as well.

Der er også spørgsmålet om, hvordan man placerer sig i historien og i livet: passiv eller aktiv? Et øje for et øje eller kærlighed?

Det er en roman med enorm poetisk kvalitet, både den måde, den er skrevet på, plottet og karaktererne. Så hverdagsagtigt som plottet måske forekommer, så er der en underliggende stemning af storhed, af historiens vingesus. Af at den fortæller os noget, der er evigt relevant.

Selvfølgelig placerer den sig selv i USAs fortid lige efter slaveriet, med racisme, segregation og eskalerende brutalitet mod sorte. Den reflekterer og kommenterer på dette, dog fra et perspektiv i 1977.

Det er en bog om historie – ens egen og verdens, og om hvordan man finder sig til rette i skyggen af fortiden og lyset af fremtiden på én og samme tid.

Det har taget mig alt for længe at begynde på Toni Morrisons forfatterskab. Men nu hvor jeg er her, så skuffer hun virkelig, virkelig ikke.

Apparently he thought he deserved only to be loved – from a distance, though – and given what he wanted. And in return he would be… what? Pleasant? Generous? Maybe all he was really saying was: I am not responsible for your pain; share your happiness with me but not your unhappiness.

dsc_0072-1

Advertisements

2 thoughts on ““Song of Solomon” af Toni Morrison

    1. Yes!! 😀 Helt sikkert også her. Skal have fat i Beloved og Bluest Eyes, som er dem, jeg har hørt mest om. Hører faktisk sjældent om Song of Solomon i sammenhæng med hende, men den er virkelig imponerende, så er spændt på de andre!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s