“The Unknown Unknown” af Mark Forsyth

The Unknown Unknown af Mark Forsyth, udgivet: 2014, 23 sider, Forlag: Faber & Faber.

dsc_0200-1

And the book is still waiting for you, the perfect book, the one that will answer every question you didn’t know to ask. It’s on the shelf at the top, in the corner, just within reach of your grasping hand. The unknown unknown, waiting like an undiscovered continent, just at the back of the bookshop.

Det her et kort essay om “bookshops and the delight of not getting what you wanted”.

Det er enormt morsomt, velskrevet og en fryd at læse for bogelskere, ikke blot fordi den handler om bøger, men fordi den handler om bøgers evne til at overraske og give os det, vi ikke vidste, vi manglede.

Mere specifikt så handler det om at gå ind i en bogbutik, og tage en bog med hjem, der virker tiltrækkende på dig. Måske var det coveret, måske en anbefaling fra en ekspedient, måske var det beskrivelsen, titlen eller noget helt andet. Men et eller andet fik dig til at samle bogen op, betale og tage den med hjem, hvor du senere opdager, at den her bog, uden du vidste det, lige var den, du gik og manglede.

Ikke fordi du reelt set manglede den, men fordi den åbnede op for et nyt begær, en ny interesse i dig, du ikke før kendte til.

Den er The Unknown Unknown. Du kendte den ikke før du gik ind i butikken, du kunne aldrig have søgt efter den på nettet, for du anede ikke den eksisterede. Men her lå den, blank og skinnende og ny og lige til at tage med hjem. Så du gør det. Du tager chancen og læser den fremmede bog, og du er – måske – et ændret menneske.

Og jeg er enig. Der er noget helt særligt over at finde noget, jeg ikke vidste, jeg manglede. Som om en helt ny verden åbner sig for mig, og  jeg bliver forandret. Her var en del af mig selv, der var ukendt, og som nu er kendt. Der er ikke meget ukendt terræn tilbage i verden, men inde i os selv? Uendeligt. Og bøger (blandt andet) kan åbne for det ukendte i os.

Det sker ikke kun i bogbutikker. Nogle gange låner man en bog af en ven, udvælger en tilfældigt på biblioteket, eller finder den på sin mors reol, og det viser sig, den var endnu en dør ind til hidtil ukendt terræn.

Hver gang er det lige overraskende.

Det er også et essay om bøger generelt. Om mærkelig bøger, om hvordan e-bøgerne har reddet de fysiske bøger (der er blevet flottere, hvilket virkelig er sandt), om fryden ved at slå tilfældigt op i en fysisk bog – og om forskellen på bogbutikker og internettet.

Han har ret i, at der er noget særligt over bogbutikker, noget særligt over at gå ind og kigge på reoler og reoler af bøger. Nogle gamle venner, nogle ønskede bekendtskaber, andre helt ukendte. De kan alle blive dine.

Det er et essay, der minder læseren om, hvor berigende en ting det er, at have bogbutikker i verden. Om den unikke følelse det giver, som bibliofil, at gå ind i en bogbutik og være omringet af litteratur, af ukendte verdener og karakterer.

Det er nemt at tage for givet, men Forsyth minder os om, hvor magisk det faktisk er, og hvor vigtigt det er at bruge. Ikke bare til at få fat i bøger, du gerne vil læse, men i bøger, du ikke vidste, du gerne ville læse.

Det er 23 sider, der giver dig lyst til at gå ud i verden, og opdage ting, du ikke vidste fandtes. Og derefter prøve dem, og se om du er en anden bagefter. Måske ikke. Men hvad nu hvis?

dsc_0217-1

dsc_0221-1

Advertisements

One thought on ““The Unknown Unknown” af Mark Forsyth

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s