“Home” af Nnedi Okorafor

Home (Binti #2) af Nnedi Okorafor, udgivet: 2017, 176 sider, Tor. English review.

dsc_0279-1

When you face your deepest fears, when you are ready,” she’d said. “Don’t turn away. Stand tall, endure, face them. If you get through it, they will never harm you again.

Jeg må erklære mig fuldstændig enig i Ursula Le Guin citatet på forsiden af bogen: “There’s more vivid imagination in a page of Nnedi Okorafor’s work than in whole volumes of ordinary fantasy epics.

(Selvom det her egentlig er en sci-fi roman.)

Det, der har været så konsistent imponerende ved Okorafor er nemlig hendes vision. Om så det er fantasy eller science fiction hun begiver sig ud i, så føles hendes universer altid ekstremt autentiske og ægte. Som om hun har kigget ind i et parallelt univers og nedskrevet, hvad hun så.

Home foregår et år efter Binti sluttede. Binti har fundet sig så til rette på Oomza universitet som man kan, når man også lider af PTSD og mareridt. Men hun føler sig stadig som et fremmedelement, ikke bare fordi hendes DNA nu er delvist alien, men også fordi hun for at følge sin drøm måtte forlade sin familie og venner tilbage på jorden uden et ord.

Så hun beslutter sig for at tage tilbage, forsøge at rode bod og samtidigt genfinde sig selv ved at deltage i sit folks pilgrimsrejse. Med sig tager hun sin eneste ven, Okwu, hvis race har været i krig med jorden i århundreder. En krig hun formåede at stoppe for et år siden, og nu er Okwu den første af sin slags, der kommer til jorden i fred.

Det er faktisk ikke en roman, hvor der på overfladen sker så meget. Okorafor formår alligevel at få 160 sider til at føles som 300 bare ved at give os en så levende, detaljeret og fuldendt verden.

Hvor Binti gav os rejsen ud i rummet, og forfølgelsen af drømmen, så giver Home os præcis det titlen siger; rejsen hjem igen. Men ikke bare den fysiske rejse, også den mentale rejse, hvor Binti må erkende at den hun er blevet til, måske er for fremmed til at hendes familie og den planet, hun tilhører, kan accepterer hende tilbage igen.

I Home opdager Binti, hvem hun faktisk er, hvor hun kommer fra, og hvem hun kan blive til – hvis hun tør. Det er en roman om at se sig selv, sin arv – genetisk og kulturel – og sin fremtid i øjnene.

Den her serie er meget mere end blot en science fiction fortælling. For det første så er den afrocentrisk, og det er sådan et friskt pust. For det andet så inkluderer relevante overvejelser om fordomme, krig og den pris vi indimellem må betale for fred. Og om hvad det vil sige at finde sig selv, for selv det er ikke uden sin pris.

Det er også en roman, der virkelig ligger op til den tredje bog i serien, The Night Masquerade, og jeg glæder mig som en gal til at se, hvor Okorafor tager mig hen.

Èn ting er helt sikkert, det bliver ikke forudsigeligt. Det er det aldrig med Okorafor.

Advertisements

One thought on ““Home” af Nnedi Okorafor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s