“Pride and Prejudice” af Jane Austen

Pride and Prejudice af Jane Austen, originalt udgivet: 1813, 325 sider, Penguin Books, English review.

DSC_0370-3

En af de største litterære sorger i mit liv er nok, at Jane Austens værker så ofte reduceres til blot at være kærlighedsromaner.

Ja, de indeholder kærlighed, og ender altid med at heltinden får den mand, hun elsker. Men de handler også om meget, meget mere end bare det. Specielt hendes mest kendte værk Pride and Prejudice, der nu mest læses som Elizabeth Bennet og Mr. Darcys storladede kærlighedshistorie.

Jeg skrev min bachelor om romanen, og sammenlignede den med filmen fra 2005. Det er en af mine yndlingsfilm, men den hjælper desværre ikke til at aflive myten om, at Jane Austen skulle være udelukkende en forfatter til kærlighedsromaner.

Pride and Prejudice er et karakterstudie mere end noget andet. Den handler om, hvordan de valg personer træffer, er med til at bestemme hvilket liv de får, og den grad de formår at udvikle sig som personer og indse deres egne fejl og mangler, har betydning for deres ultimative lykke. Det er en roman, der giver os komplekse konstellationer af forhold og viser os, hvordan disse overlapper og hvad det betyder for, hvilken fremtid karaktererne ender med.

Det er også en roman, der fortæller os, at kvinder har ret til at insistere på deres egen lykke, at de har ret til at afvise mænd, der lover dem et liv, der ikke kan give dem den lykke. Den fortæller os at de bør have ret til at bestemme over deres egen fremtid. At det ikke blot skal handle om økonomi, men også personlig lykke. Det er selvfølgelig en priviligeret indstilling at have, og der er intet forkert i at gifte sig udelukkende for at sikre sin egen fremtid, som f.eks. Charlotte Lucas gør det.Men det vigtige er valget.

Elizabeth nægter at gifte sig med en mand, der ikke kan gøre hende lykkelig, og Mr. Darcy er derfor nødt til at blive den mand. Samtidigt er Elizabeth nødt til at indse Darcy er meget mere end hun antog ham for. Den respekt han fejler i at udvise i starten, lærer han at udvise til sidst, og Elizabeth forstår, at han nu er hende værdig. Fordi han ser hende som en hel person, en ligestillet, ikke bare som en, der kan udfylde en bestemt rolle i hans liv. Nu kan han gøre hende lykkelig, og først der går hun med til at gifte sig med ham.

Vigtigst af alt er dog den udvikling Elizabeth gennemgår. Det fremgår også direkte af romanen, at hvis Darcy ikke vil acceptere hende, nu hvor hun elsker ham, så skal hun nok snart komme sig over det.

If he is satisfied with only regretting me, when he might have obtained my affections and han, I shall soon cease to regret him at all.

Kærligheden er ikke et og alt, det er i stedet den indsigt i sig selv hun har opnået. Den forandring hun har gennemgået forbliver, og Darcy er den “belønning” hun får for at være blevet et bedre menneske. Ved at insistere på sin egen lykke, og nægte at gifte sig for penge, status eller med en mand, der ikke respekterer hende, så gør hun sig også ultimativt fortjent til lykken. Hun tør risikere den.

Og ved at lære af deres fejl, i modsætning til Lydia og Wickham, så gør Elizabeth og Darcy sig også fortjent til hinanden. I romanen er der derfor heller ikke et stort fokus på det øjeblik, hvor Elizabeth siger ja til Darcy, i stedet er der et fokus på den samtale de har bagefter. Hvor de gennemgår, hvilke fordomme de måtte af med, og hvordan de har forandret sig.

Den dybe, ægte kærlighed er det, de får ud af, at blive bedre mennesker, at overkomme deres fordomme og stolthed, og fokus er nærmest hele romanen på den rejse. Kærligheden er belønning for at have stået det igennem.

Elizabeth og Darcy er stadig et af de bedste par i litteraturen, men jeg ville sådan ønske alle folk vidste Jane Austens talent strækker sig langt udover kærligheden.

DSC_0378-1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s