“Release” af Patrick Ness

Release af Patrick Ness, oversætter: Elisabeth Kiertzner, udgivet i 2017, 288 sider, Gyldendal. Anmeldereksemplar fra forlaget.

DSC_0583-1

DSC_0573-1

Release er en underfundig roman. Den er gennemsyret af den Patrick Ness jeg kender og elsker, og samtidigt virker den som en ny, anderledes Patrick Ness. Det er måske et af hans mest personlige værker til dato. Ikke fordi jeg tror den direkte spejler meget af hans eget liv i sin handling. Men i sine temaer og sine følelser, der følte jeg den som noget helt unikt.

Titlen, Release, er passende. Det handler om at give slip. Romanen foregår over én dag, fra morgen til aften, hvor alting forandrer sig for teenager Adam Thorne. Født ind i en ultra-religiøs familie er hans homoseksualitet noget han altid har måtte skjule. Dét, af alle ting, ved han, hans forældre ikke vil kunne acceptere. Det har ikke stoppet Adam fra at forelske sig, også mere end én gang. Det er det, han må sige farvel til. En fyr, der ikke kan elske ham tilbage og de følelser han har for ham. Og hans familie, hvis accept og kærlighed han er træt af at kæmpe for.

Men det er også en roman om noget helt, helt andet. Samme dag som Adams skæbne forandres, så rejser en ung, myrdet kvinde sig fra en sø og går på jagt efter sin morder. Fanget i hendes krop er dronningen af en anden verden, og en faun er fulgt efter hende i et desperat forsøg på at bringe hende tilbage. Når de ikke hjem til deres egen verden inden dagen er omme, så er det begyndelsen på verdens ende. Men den myrdede kvindes ønske om hævn, forløsning og afklaring er stærkere end dronningens vilje.

For Adam føles det som om verden ramler sammen. Det er en dag fuld af dramatiske afsløringer, uønskede tilnærmelser, og starten på noget helt nyt. Det hele, virker det til, har besluttet sig for at ske idag. Et helt andet sted ér verden ved at ramle sammen, helt bogstaveligt.

For dem begge er forløsningen lige om hjørnet, hvis de ellers formår at give slip. Det er både en af de letteste og sværeste ting i verden.

Jeg er stadig helt fortryllet af historien. Jeg faldt med lethed for dens bizarre, men overraskende velfungerende mix af det overnaturlige og det helt almindelige. Det er Patrick Ness’ store forfattergave, tror jeg, at vide hvad der skal til for at hæve en ellers ret almindelig, ligefrem historie til et meget højere tematisk og følelsesmæssigt niveau.

Mest af alt så fortryller han med sin formidable evne til at skrive karakterer man tror på. De er realistiske, og kunne tages lige fra siderne af bogen og sættes ind i den virkelige verden. Og man føler med dem. Man ønsker det skal lykkes for dem. Selv når det er en myrdet kvinde, genopstået fra de døde, eller helt almindelige teenagere i high school, så tror man på dem og føler med dem.

Det er en roman om forløsning og om at give slip. På de små ting, de store ting, på ting, hvor vi ikke har noget valg, og om at turde gribe det livet giver os af dårlige og smukke ting. Selv når det gør ondt, og specielt når det ikke gør, hvilket oftest kan være det sværeste. Der er også tale om forløsning på en langt mere (eksplicit) seksuel måde, også noget nyt for Ness, og ikke uden grund. Intime øjeblikke i armene på en vi elsker kan være skelsættende for vores identitet, specielt når man som Adam har været nødt til at skjule den identitet hele sit liv.

Jeg troede ikke, den ville sætte sig helt så meget i min krop, som den gjorde. Da jeg læste den var jeg overraskende ikke så berørt af den. Men nu… Nu føler jeg en slags bobbel i mit bryst. Jeg ved ikke, hvad den består af. Den er et uigennemtrængeligt virvar af følelser, og en særlig ømhed for den her roman. For Adam, Angela, Linus og alle de andre.

Release føles som noget særligt. Ikke én del af den, men helheden. Her har Patrick Ness vist os noget nyt, og noget, der stikker dybere og i en lidt anden retning end han har gjort før.

DSC_0581-1

Advertisements

4 thoughts on ““Release” af Patrick Ness

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s