“Equal Rites” af Terry Pratchett

Equal Rites af Terry Pratchett, originalt udgivet: 1987, 256 sider, Gollancz.

DSC_0159-1

DSC_0184-1

Der er noget varmt og behageligt over Terry Pratchetts bøger, der gør det til en fryd at vende tilbage til dem. Ikke fordi de ikke indimellem fortæller dig sandheder, der er overraskende i deres skarpe nøjagtighed. Men fordi han gør det på en måde, hvor han ikke taler ned til dig. Han ser læseren i øjnene, og tager dig med på en rejse, der altid er magisk, morsom og fyldt med visdom.

Det er let nok at regne ud, hvad Equal Rites handler om. Ligestilling selvfølgelig. Mere konkret så handler den om kvinders ret til også at blive troldmænd, og ikke kun hekse, hvis det er der, deres talent befinder sig.

Det ville selvfølgelig aldrig være kommet på tale, hvis ikke det var for Esk, vores (kvindelige) hovedperson. Hun blev givet en troldmands stav ved sin fødsel (det var et uheld, men den slags kan man ikke tage tilbage), så derfor må hun også nu enten blive en troldmand eller lade sin magiske kræfter løbe løbsk. Den første mulighed er klart at foretrække, for hende selv og resten af verden.

Den lokale heks, Granny Weatherwax, er ikke meget for at Esk skal være troldmand – for hvad er der også galt med at være heks? Det er en ærværdig profession, der har meget mere respekt for naturen. Men magien vil, hvad magien vil, og de drager til sidst sammen mod byen Ankh-Morpork, så Esk kan blive indskrevet på universitetet. Hvad ingen kvinde før hende dog nogensinde er blevet.

Den største udfordring er i sidste ende heller ikke de skygger, der lurer på kanten mellem denne verden og magiens, men snarere de (meget virkelige) mænd, der simpelthen ikke forstår, hvad en kvinde skulle kunne blive en troldmand for.

Det er en rejse fyldt med eventyr, mørke, ustyrlige kræfter, en flyvende kost, der har set bedre dage, en stav, der har sin helt egen vilje, og karakterer, der vinder dit hjerte med det samme. Emnet er stadig ufatteligt relevant, og hvor ville man ønske mændene i den virkelige verden var lige så hurtigt til at se fornuft som i Terry Pratchetts fantasi. Men det er jo, selvfølgelig, derfor vi skriver bøger som disse.

Det Pratchett kan, og det han gør så fænomenalt i alle sine bøger, er at udstille tåbeligheden i mange af de fordomme, vi går rundt med. Med humor, empati og medfølelse fremhæver han de bedste dele af mennesket, samtidigt med han påpeger alle de måder, hvorpå vi burde være bedre. Alle de måder, vi begår fejl, og alle de måder vi kan undgå at begå dem i fremtiden. Ved første øjekast virker historien måske overraskende simpel, men det er den gave, han giver os. Han formår at præsentere et komplekst problem på en måde, der er tilgængelig for alle. Er det perfekt? Nej, men det er der intet, der er.

Jeg har elsket alle de Discworld romaner, jeg har læst indtil videre, men Equal Rites får en speciel plads, fordi den tager et emne op, jeg synes er så vigtigt, og den gør det på en fin og gennemtænkt måde. Og så kan den med rette læses af alle. Den er fantasifuld, morsom, og fyldt med elskværdige karakterer, hvis fejl og triumfer man ikke kan undgå at fejre. Det er ganske givet en fantasy roman, men en meget menneskelig, empatisk en af slagsen. Og så er den nye serie simpelthen så smuk at se på.

Ps. Jeg har i hele denne anmeldelse savnet en kønsneutral, dansk oversættelse af “wizard”, har været nødt til at skrive troldmand, og så bliver jeg jo en del af problemet!

DSC_0164-1

Advertisements

4 thoughts on ““Equal Rites” af Terry Pratchett

 1. Hvad med magiker i stedet for troldmand? 🙂 Det tillægger jeg umiddelbart ikke kønskonnotationer. Virkelig god anmeldelse!

  Like

  1. Det overvejede jeg faktisk også. Det er nok det bedste bud i sidste ende. Selvom det føles lidt bredt? Som om det inkluderer ALLE der kan magi, og derfor også hekse. Men det er nok den bedste oversættelse 😀

   Og tusind tak ❤ Det var en virkelig fin bog 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s