“What I Loved” af Siri Hustvedt

What I Loved af Siri Hustvedt, udgivet: 2003, 370 sider, Sceptre.

DSC_0804-1

DSC_0816-1

“‘But the really terrible question is this: What was it that I loved?‘”

Jeg synes egentlig What I Loved er best opsummeret med et citat fra romanen: “This will be our law – that we write our dailiness and our suffering very, very carefully.” Jeg føler, det er det, Siri Hustvedt har opnået med denne roman. Hun har beskrevet hverdagen og smerten meget, meget omhyggeligt, og med en helt vidunderlig indlevelse i sine karakterers liv.

What I Loved virker umiddelbart som en stille refleksion over kærlighed, venskab og familie. Om hvordan et venskab mellem to mænd forandrer deres liv for altid, om de kvinder, der er med til at forme dem, de familier, de starter og alt det, de sammen mister. Men romanen røber undervejs en smerte, der udfoldes mere og mere jo længere vi kommer ind i historien. Ikke kun én smerte, mange smerter. Alle de forskellige typer, der findes, og hvordan de væver sig sammen, bløder igennem alting, og destruerer det, der fandtes før, så man enten må genopbygge eller forlade det.

Det er også en langsom bog. Eller snarere, den giver sig tid til at være i bestemte øjeblikke og atmosfærer. Den zoomer helt ind på glæden og specielt smerten over at miste. Enten til døden eller til geografisk eller følelsesmæssig afstand. Det er en roman, der rummer en dyb, dyb sorg. Og ikke blot over dem, de mister, men også over dem, de har elsket. Dem, der viste sig at være uigenkendelige, når de blev observeret tæt nok på.

Rammen er to vennepar, som vi følger fra venskabets start og til de, årtier senere, splittes ad igen. Der er intet reelt plot. Der er blot observationer om deres liv, deres hverdag, deres interne forhold, og deres følelser, og senere bekymringener om deres børn. Hovedpersonen er Leo, og hans følelsesliv er den linse vi ser fortællingen folde sig ud igennem. Han er samtidigt også, på mange måder, den mindst interessante karakter. Men hans statiske kvalitet gør ham også perfekt egnet til centrum af romanen. Han forbliver, men alt omkring ham falder fra hinanden og ændres.

Der er også noget fascinerende over den nærmest umærkelige måde, han forandrer sig på. Ja, som de alle forandrer sig på. Enkelte gange sker det i gigantiske ryk, men oftest er det skridt for skridt. Det giver også romanen en flydende kvalitet. Når man når til slutningen, så er det en smule overraskende, hvor langt disse personer er kommet, og hvor meget der egentlig er sket siden begyndelsen. Der er hele tiden noget, der bobler under overfladen, en storm under opsejling, og det giver romanen en særegen kvalitet.

De fire hovedkarakterer er meget sympatiske, og det gav mig lyst til at læse videre. Samtidigt var jeg helt overbevist om, at alt ville blive værre for dem, jo mere jeg læste, så jeg havde også lyst til at lægge romanen fra mig. Dermed fange dem i det øjeblik, jeg forlod dem i. Jeg læste hele romanen på meget få dage i tilfælde af sidstnævnte impuls blev lidt for stor, og jeg ikke kunne vende tilbage til læsningen igen.

Det er en roman, der fortjener at blive læst færdig.

Hustvedt formår med et velovervejet sprog og et imponerende øje for detaljer at fortælle en historie, der reflekterer over noget helt fundamentalt i livet. Hvordan vi interagerer med dem, vi elsker, hvad der sker med os, når de forlader os, og den magt, de har over os, udelukkende fordi vi elsker dem. En gribende og intens roman.

I’ve always thought that love thrives on a certain kind of distance, that it requires an awed separetness to continue. Without that necessary remove, the physical minutiae of the other person grows ugly in its magnification.

DSC_0833-1

Advertisements

3 thoughts on ““What I Loved” af Siri Hustvedt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s